Mamiya RB 67 ProS, Mamiya-Sekor C 90mm f/3.8
Agfa Rodinal (R09)
Model: Gabriela Iliescu
Povestea digitizarii acestei fotografii poate da dureri de cap oricarui fotograf care se respecta dar uneori scopul scuza mijloacele si face arta fotografica mai inedita si amuzanta. Deci iata cum a stat treaba...
Pe scurt, filmul facut si developat acum 2-3 ani nu a avut parte de o scanare profesionala si nici macar de una de amator. Deoarece vroiam sa fac o comparatie intre doua obiective Mamiya am scos din arhiva niste filme facute mai demult. Neavand nici un scanner de film la dispozitie m-am gandit sa fac un soi de struto-camila de care sper sa nu radeti. :) Ce vreau sa subliniez cu acest articol este faptul ca in ciuda modalitatii de digitizare calitatea obiectivelor folosite si a filmului este chiar foarte impresionanta. Ba pot spune ca inclusiv rezultatul final de ansamblu este spectaculos.
Decupare la scara de 1:1 (fara nici un fel de procesare) |
Am folosit urmatoarele:
- O tableta de 7" pe Android
- O folie de arhivat filmele foto 120 (6x7)
- Un aparat foto Canon Powershot G10
- Si maini atat cat s-au putut de stabile. :)
Practic, pe ecranul tabletei luminat alb de o aplicatie tip lanterna am pus folia in care se afla filmul si cu G10-le setat pe macro am fotografiat din mana fotograma respectiva de la o distanta de aproximativ 20cm. Tehnica (mai putin partea cu fotografiatul) este detaliata in articolul "Your Android tablet as lightbox". Mai greu a fost cu fotografiatul "din mana". Chiar daca aparatul are stabilizator de imagine din cauza timpului de expunere destul de mare si a faptului ca ambele planuri (film si aparat) nu erau stabile (trageam "din mana", da?) au rezultat si cateva poze mai putin clare. Ceea ce vedeti a fost facut la ISO 200, 1/50s, f/3.5.
Cred ca arata destul de bine, tinand cont de faptul ca lightbox-ul era o chestie improvizata, filmul se afla in folie transparenta si atat planul filmului cat si aparatul nu erau stabile.
Evident, ceea ce am facut nu se vrea un exemplu dar in caz de forta majora cred ca imbunatatind un pic tehnica, mai ales la partea de stabilitate se pot obtine rezultate multumitoare.
Acest experiment imi intareste convingerea ca filmul analog inca nu si-a spus ultimul cuvant!
ReplyDeletecorect ..!
filmul nu si-a spus ultimul cuvint.
mi-am copiat negativele6/9 6/7 6/ 4,5 ..6/6..si 135 mm prin fotografiere cu inel macro 1:1 la lumina zilei prin film halterul de la durst
Va invidiez! Sunteti mai avansat ca mine! :)) Durst...mda...scula. Am si eu un Krokus dar nu mi-a trecut prin cap sa iau geamul mat.
DeleteDar stiti care e partea frumoasa? Ca in ciuda metodelor pur empirice rezultatele, hai sa-i spunem duplicarii, sunt chiar foarte bune!
Chiar ma gandeam zilele trecute daca o exista un duplicator de diapozitive si pe alte formate decat cel de 135... Ocazie cu care tocmai mi-a venit o idee!!!
..cred ca mai am si acum un sistem de reprodus diapozitive 6/6 care se monta pe pentacon six si avea dublu declansator ..! dar se poate face si fara pus pur si simplu inter doua geamuri .. ..este mult mai rapid decit scanerul si poti sa le faci la dimensiunea dorita ...de cind cu digitaLul nu mai trebuie asteptat developatul/...
ReplyDelete...si din ce am vazut, utilizand un duplicator si un digital bun, calitatea reproducerii e cel putin egala cu a unui scanner de film bunicel.
Delete
ReplyDeletesincer sa fiu am in bronica 6/7 incarcat un ilford hp4 cred de vreu an ...si nu ma indur ...mai uit ...mai ..! ce sa mai este inca acolo ..!
incet ,incet nu ma mai recunosc in lumea fotografilor de azi ..senzationalul ,extraordinarul ...spaimosul si "eruditul'
mai zilele trecute un haiduc din astia din zilele noastre pe a carui diploma se afla semnatura mea ...ma punea la punct in public cu o idiotenie sinistra in care persista si azi ...iar la citeva zile dupa imi cerea prietenia pe facebook ...!..
este obositor sa te masori numai cu tine ..
Perfect adevarat ce spuneti... Ciudat este si faptul ca fotografii ce inca mai trag pe argentic sunt priviti cu un soi de curiozitate-mila-amuzament. Cam tot cum pe vremuri la balci lumea se uita la femeia cu barba....
ReplyDeleteo fi mai rapid decit scaneru, feri dar, ca sa reproduci un 6x7, cu un senzor cit unghia sau chiar cu un full frame, mi se pare o prostie. ca joaca, sigur ! e o idee geniala dar, doar atit.
ReplyDeleteioane ! poti veni la mine, sa faci un test cu una, doua negative si daca-ti place scanam in continuare, ca lumea, pe coolscan9000
Nici pe departe intentia mea nu a fost de a inlocui scanerele profesionale ci doar de a scana rapid cu un instrument aflat la indemana. :) Oricum, trebuie sa recunosc faptul ca rezultatul a fost peste asteptarile mele.
DeleteMultam fain de invitatie. S-ar putea sa-i dau curs! :)