13 January 2015

Ai carte, ai parte! Detalii despre Salonul Fotografului Român – ediția a II-a


"Ca urmare a unor întrebări punctuale și a cerinței precizării unui calendar de înscriere, actualizez și completez informațiile legate de această a II-a ediție a evenimentului.
Mai întâi și-ntâi, doresc să fac o precizare foarte importantă: Salonul Fotografului Român nu este un simplu concurs de fotografie, la care participă orice fotograf, cu reguli general valabile altor concursuri. Acest eveniment este mult mai mult decât atât. Se dorește ca fiecare ediție să fie ceva inedit, ceva unic, așa cum v-a obișnuit și firma care stă în spatele evenimentului. Dorința organizatorului, în speță a mea, este de a aduce un beneficiu fotografiei din România, prin motivarea de fiecare dată a unui grup cât mai mare de fotografi, nu doar prin donarea unui tablou participantului la expoziție, ci și prin creșterea importanței acestei activități, fotografia, printr-un eveniment cu un impact puternic în societatea românească, ducând în final la o creștere a calității fotografiei din România.

Ediția I s-a dorit să fie o punte între generații, între diverse genuri de fotografie, între diferite abordări ale acesteia. Anul acesta doresc să implic școlile de fotografie, în primul rând în beneficiul oricărui fotograf, care va putea cunoaște după rezultate concrete, (imaginile din expoziție) școlile românești de fotografie și să o aleagă pe una sau pe alta, după cum i se potrivește, atunci când va dori să învețe într-un cadru mai organizat decât ar face-o pe cont propriu. În acest sens, este firesc ca pentru a pune în aplicare aceste idei, să apelez la unele restricții de participare, dar în limite rezonabile, zic eu, doar ca să respecte filozofia de bază a unei ediții. Pentru diminuarea restricțiilor am extins definiția sintagmei ”școală de fotografie”, lărgind astfel cadrul de participare al fotografilor români dar și străini, cu singura condiție de a fi învățat, într-un fel sau altul, la o școală românească de fotografie. Deși o Universitate de Artă are o cu totul altă capacitate de educare în acest domeniu, nu trebuie să diminuăm importanța (aproape a) fiecărui lector care își dezvăluie propriile cunoștințe, transmițându-le și altora. De importanță colosală, în care personal cred foarte mult, o constituie diversitatea de opinii sau păreri în abordarea fotografiei, în a considera genurile de fotografie ca fiind incomparabile în mod direct. Doar în cadrul fiecărui gen de fotografie este posibilă comparația între fotografii, exact acesta fiind scopul meu direct, de a crește calitatea fotografiei în cadrul fiecărui gen de fotografie.
După această ”mică” introducere, revin cu date importante despre această a doua ediție. Mai întâi, calendarul evenimentului:
  • data limită de înscriere a școlilor este 31 ianuarie 2015, inclusiv. Înscrierea se face prin trimiterea cererii de înscriere. În 3 ianuarie, voi trimite tuturor școlilor înscrise, numărul de tablouri alocat fiecărei școli, în funcție de ponderea criteriilor de departajare trecute în cererea de înscriere;
  • data limită de primire a fișierelor și a borderoului este 8 februarie 2015;
  • data limită pentru încheierea jurizării fotografiilor este 15 februarie 2015. Anunțarea rezultatelor (selecția pentru web și selecția pentru print)  va fi făcută la câteva zile după această dată, dar imaginile vor fi făcute publice după încheierea expoziției (sfârșitul lunii martie).
Pentru o eficientizare a comunicării dintre cele trei entități implicate (școală, fotograf, organizator) rog pe toți fotografii care au parcurs sau parcurg un curs până la data de 8 februarie, să informeze de acest eveniment, pe reprezentanții școlii respective chiar dacă eu voi trimite și invitații, cel puțin unor reprezentanți de astfel de școli, dat fiind faptul că nu am cum să le cunosc pe toate.
...
"

Articolul intreg plus sectiunea de intrebari si raspunsuri aici: http://www.4000dpi.ro/blog/detalii-despre-salonul-fotografului-roman-editia-a-ii-a/

No comments:

Post a Comment