19 January 2010

Principiul actiunii si reactiunii

Când un corp acţionează asupra altui corp cu o forţă (numită forţă de acţiune), cel de-al doilea corp acţionează şi el asupra primului cu o forţă (numită forţă de reacţiune) de aceeaşi mărime şi de aceeaşi direcţie, dar de sens contrar, zice dl. Newton (cu preluare din Wikipedia).

Probabil numai asa se explica ceea ce se intampla cu mine. Cu cat ma tehnologizez mai mult (fotografic vorbind) cu atat mai mult vreau sa utilizez si aparate fotografice clasice. Astfel, de cateva zile m-a apucat dorul de fotografie in format mare (LF sau Large Format). Si ce poate fi mai clasic decat un aparat cu burduf in format 4x5?

Cambo SC 4x5 Field View Camera

Drept pentru care am scos la lumina Cambo-ul SC (prietenii o sa rada, stiu ei de ce...) si am dat iama pe la F64 (merci Rafi!) sa-mi cumpar planfilme. Nu va mirati de chestia asta... Acum cativa ani cand mi-am cumparat 30D-ul mi-am scos de la naftalina si Mamiya-ul RB 67. Deci progresia se pastreaza. Stau sa ma intreb daca o sa-mi cumpar un Hasselblad H3DII o sa ma apuc si de daghereotipie?

Nu, si nu sunt singurul cazut in profunzimile fotografiei 4x5. De fapt cred ca Piticu a simtit si el legea fizicii enuntata mai sus. :)

Deci, la cat mai multa emulsie argentica buna... :)

Fotografia aparatului a fost preluata de pe site-ul producatorului.

7 comments:

  1. stia Newton ce stia, intr-adevar, iar sa te supui legilor naturii este definitia firescului. Oricum, reactiunea asta a ta e de una singura frumoasa asa ca nu pot decat sa te incurajez si sa iti admir preocuparile. Abia astept sa ne vedem la o discutie despre planfilm si povestiri despre expuneri :)

    ReplyDelete
  2. Da...sigur avem de discutat... :)

    ReplyDelete
  3. Eu m-am băgat pe 4x5 doar de dragul lui Scheimpflug. De fapt cred că fără mișcări, o hardughie de asta nu e cu mult mai brează decît un digital mai acătării.

    ReplyDelete
  4. Formatul mare, la fel ca si cel mediu prezinta o magie proprie. Nu stiu daca se datoreaza simplitatii constructiei sau a paletei de optiuni privind corectiile optice pe care un aparat cu burduf le are dar mi-ar place sa cred ca vor exista filme si substante foto si peste 20 de ani. In plus, valoarea unei fotografii argentice este considerabil mai mare decat valoarea uneia color. Eu cred inca in revigorarea curentelor conservatoare in ceea ce priveste fotografia de arta. Si nu sunt singurul care am observat asta. Discutand cu un dealer de produse fotosensibile a remarcat si el ca in ultimii 2 ani exista o creste a cererii pentru produsele traditionale, crestere accentuata in ultimele 9 luni. Incepe oare sa se vada luminita de la capatul tunelului? Sau, mai actual, flacara violeta? :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Din respect pentru modelele ce mi-au pozat imi rezerv dreptul de a sterge comentariul dvs.

    ReplyDelete
  7. Multe flori sunt, dar putine
    Rod în lume o sa poarte,
    Toate bat la poarta vietii,
    Dar se scutur multe moarte.

    E usor a scrie versuri
    Când nimic nu ai a spune,
    Insirând cuvinte goale
    Ce din coada au sa sune.


    Dar când inima-ti framânta
    Doruri vii si patimi multe,
    S-a lor glasuri a ta minte
    Sta pe toate sa le-asculte,

    Ca si flori în poarta vietii
    Bat la portile gândirii,
    Toate cer intrare-n lume,
    Cer vestmintele vorbirii.

    Pentru-a tale proprii patimi,
    Pentru propria-ti viata,
    Unde ai judecatorii,
    Nenduratii ochi de gheata?

    Ah! atuncea ti se pare
    Ca pe cap îti cade cerul:
    Unde vei gasi cuvâtul
    Ce exprima adevarul?

    Critici voi, cu flori desarte,
    Care roade n-ati adus
    E usor a scrie versuri
    Când nimic nu ai de spus.

    Criticilor mei - Mihai Eminescu
    (decembrie 1883)

    ReplyDelete