14 November 2013

Salonul Fotografului Roman, Editia I - 2014

Salonul fotografului român este deschis tuturor fotografilor amatori și profesioniști. Este organizat de firma AME design și se desfășoară în cadrul Festivalului ”Săptămâna Fotografiei în România”, sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România. Vernisajul  (17 ianuarie 2014, ora 18) și expoziția se vor desfășura în sala de expoziție Constantin Brâncuși din Palatul Parlamentului.



Preambul: Scopul acestui eveniment este de a reflecta cât mai fidel activitatea fotografică a fotografilor români. Prin ”fotograf român” se înțelege persoana de cetățenie română (nu este obligatoriu ca domiciliul stabil să fie în România) și care realizează fotografii, indiferent că execută această activitate ca amator sau ca profesionist.
  De-a lungul timpului au existat voci care au criticat sau chiar au negat existența fotografiei românești de calitate înainte de 1989. Dorim ca acest eveniment să infirme aceste idei, invitând în mod special fotografi care au susținut o activitate puternică înainte de Revoluție, a căror participare la expoziție cu fotografiile selectate va fi martoră în acest sens.
  Există de asemenea voci care critică fotografii mai tineri care nu au trecut prin experiența fotografiei analogice (cu peliculă fotosensibilă), sărind direct la folosirea camerelor foto digitale. Însă chiar și în această situație, există foarte mulți fotografi care au fotografii de foarte bună calitate. Și acești fotografi sunt invitați să participe la acest eveniment, să-și demonstreze abilitățile artistice care nu au nimic de a face cu tehnica de realizare a imaginilor, fie analogică (cu postprocesare în laborator) fie digitală (cu postprocesare pe calculator).
  Acest eveniment își propune să fie o punte de legătură între generații, între diverse genuri ale fotografiei (natură, jurnalism, portret, urbană, de eveniment, conceptuală, etc, etc), între stiluri, abordări și tehnici diferite de fotografiere, elementul comun fiind de fapt faptul că toți autorii imaginilor sunt fotografi români. Informațiile majore din regulament ar fi:
  1. Fiecare fotograf care dorește să participe va trimite maxim 2 fotografii din care juriul va face cel mult două selecții: o selecție pentru printare și o selecție pentru un album pe web. Se va publica pe web un album cu toate fotografiile admise de către juriu, cele pentru print dar și cele care nu vor face parte din expoziția printată.
  2. Juriul special desemnat (în zilele următoare va fi anunțată componența acestuia) va juriza toate fotografiile primite după criterii estetice, tehnice și să fie în conformitate cu politica de expunere din spațiul expozițional. Un membru al juriului va fi din conducerea administrativă a sălii în care se face monta expoziția și va avea dreptul de a nu admite fotografii pentru print care sunt contrare politicii lor generale de expunere (de exemplu, fotografii care aduc prejudicii de imagine uneia sau mai multor persoane, fotografii care discriminează o minoritate, etc).
  3. Un număr total de maxim 100 de fotografii, selectate din rândul câtor mai mulți fotografi, vor fi printate și înrămate  într-un format de aproximativ 70cm x 50cm și vor constitui o expoziție cu vernisajul în 17 ianuarie 2014. La sfârșitul expoziției, tablourile vor fi donate autorilor fotografiilor printate.
  4. Fișierele vor fi transmise prin Internet, prin serviciul www.wetransfer.com (fiecare fotograf va trimite fișierele care-i aparțin, într-o singură trimitere) la adresa de email office@amedesign.ro, având următoarele date tehnice: rezoluția între 4000 – 6000 de pixeli latura mare, formatul jpg sau tif (preferabil), obligatoriu un profil inclus (Adobe RGB1998, sRGB, profilul de hârtie mată de pe site-ul www.amedesign.ro, etc.),  denumirea fișierelor va fi conform sintaxei: nume_prenume_NumeLucrare. De exemplu: Ionescu_Ion_portret1.tif Fișierele vor fi însoțite de un borderou, disponibil pentru descărcare în zilele următoare.
  5. Decizia juriului în a stabili imaginile printate sau imaginile expuse pe web este incotestabilă.
  6. În momentul trimiterii fișierelor, autorul este considerat înscris la acest eveniment, iar acesta îşi asumă responsabilitatea creaţiei proprii a lucrărilor şi acordă permisiunea organizatorului de a reproduce gratuit toate sau o parte a materialelor doar pentru expoziție din cadrul evenimentului și/sau pentru postarea pe web a fotografiilor la rezoluţie mică, cu menționarea autorului.
  7. Participarea la acest eveniment este gratuită pentru toți fotografii participanți, inclusiv pentru cei ale căror imagini au fost alese pentru a fi printate. Prin participare se consideră că se acceptă toate clauzele din prezentul Regulament.
  8. Organizatorul și instituțiile implicate nu-și asumă nici o responsabilitate pentru orice utilizare abuzivă de către participanți a dreptului de autor.
  9. Imaginile pot fi realizate direct în format digital sau pot fi fişiere digitale obţinute prin scanarea fotografiilor realizate pe film tradiţional, imaginile putând fi modificate, fie digital, fie prin alte mijloace.
  10. Calendarul evenimentului (toate detaliile despre acest eveniment vor fi scrise pe blog-ul www.4000dpi.ro/blog):
  • publicarea tuturor detaliilor legate de eveniment (componență juriu, disponibilitate regulament final și borderou):  până în 18 noiembrie 2013.
  • data limită de primire a tuturor fișierelor: 12 decembrie 2013 (se va trimite pe email pentru fiecare, o confirmare de primire)
  • anunțarea rezultatelor: cel târziu în 06 ianuarie 2014
Pentru alte detalii vă stăm la dispoziție la email office@amedesign.ro sau la telefon: 0722403777 (Marcel Eremia)

Vă așteptăm cu drag să participați la acest eveniment!

(articol preluat de pe site-ul organizatorului)

2 comments:

  1. ce categorie castigi anul asta? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Nu se vor da nici un fel de premii la acest salon. Sau premiile vor fi chiar fotografiile printate ce le vor primi autorii. :) Sper ca trimiti si tu cele doua lucrari, da?

      Delete