20 September 2011

Scurtatura spre desavarsirea fotografica

In continuarea unui post anterior pe profile-ul meu de pe Facebook, nu pot sa nu remarc faptul ca fotografii au aparut ca ciupercile dupa ploaie. E suficient sa-ti iei un aparat foto si brusc, din neant, primesti si darul divin al cunoasterii artei fotografice si a regulilor ce o guverneaza. Iar promovarea...da, pentru promovarea fotografiei facute e suficient sa scoti un text ce descrie suficient de alambicat si profund universul de intelesuri clar-obscure ce sunt ascunse unui simplu privitor cu viziune marginita. In acest moment l-ai cucerit pe cititor, ca privior e mult spus... Deci el, cititorul, nu a prea inteles nimic din text dar probabil gandeste ca la un asa text adanc si profund si fotografia e pe masura... O alta varianta este sa te fotografiezi gol/goala pusca.Sigur atragi si o groaza de admiratori care nu mai contenesc in a-ti lauda profunzimea viziunii de artist dar si claritatea impreuna cu detasarea ta de fotograf ce lasi spre posteritate un mesaj altruist despre sacrificiul de sine in favoarea artei vizuale. Ultima varianta, desi mai costisitoare si implicit mai rara dar cu multe plusuri este sa beneficiezi de o publicitate media pentru ca esti o persoana simpatica, zambesti mereu la camera si nu ai nimic de spus.

Cam acestea ar fi variantele rapide si eficiente pentru a-ti dovedi maiestria in pictura cu lumina....

Varianta grea, de lunga durata si de multe ori fara succesul scontat este sa iti tocesti coatele privind si intelegand fotografiile din albumele clasicilor si/sau vizionarilor, citind cursuri de profil sau furand meseria de la fotografi care au ceva de spus in zona asta...

Dar asta e varianta dificila...de ce ar fi de urmat cand se poate alege scurtatura catre promovare rapida?

2 comments:

  1. Interesant partea cu gol. Ideea e ca sigur vei atrage privirile dar total in alt mod. Nicidecum nu va vedea arta ci total altceva.:)

    ReplyDelete
  2. Asa este... Dar fenomenul poate avea urmatorul scenariu.

    Te tot pozezi gol/goala si implicit vei avea multi privitori care, marea lor majoritate, nu au nivelul de perceptie artistica ridicat...ci doar apreciaza goliciunea... :) Pentru a vedea si alte foto, incep a face tot soiul de afirmatii privind buna calitata artistica a fotografiei fapt ce va determina fotograful sa mai posteze si alte poze. Astfel fotografiile atrag privitori si privitorii atrag fotografii. Daca tot creste numarul privitorilor si al comentariilor , este posibil sa se contureze o opinie cvasi generala cum ca "daca are atati privitori, inseamna ca e ceva arta acolo!". Si iata cum opinia majoritatii poate da tonul si in arta... :)

    ReplyDelete