16 July 2009

Prezentare Olympus PEN la F64

Cu cateva zile in urma discutam pe blogul d-lui Dinu Lazar despre noul aparat scos de Olympus si anume PEN EP-1. Absolut surprinzator, acest aparat a ajuns la vanzare in Romania cu mult inaintea altor tari europene unde Olympusul are un segment de piata mai consistent. Cu siguranta acest succes se datoreaza atat magazinului F64 cat si reprezentantei Olympus de la noi.
Astfel, azi dupa-amiaza, F64 a organizat o prezentare a PEN-ului si a celor doua obiective disponibile in acest moment.

Facand o paranteza, exceptand persoanele participante si asa cum se vede si in fotografiile postate, marea majoritate sunt fotografi bine cunoscuti in Romania, nu am vazut nici un reprezentant al presei de profil. Da...buna intrebare... Care o fi aia? Eu nu stiu decat o revista si nici ea nu a participat. Daca totusi a fost cineva din partea presei scrise, imi cer scuze ca nu l-am cunoscut/recunoscut.


Dinu Lazar si Francisc Vaida


Cosmin Bumbut si tricoul sau super fain!

Cam atatia am fost la prezentare ceea ce imi pare ca am fost destul de putini totusi. Dar asta e...poate data viitoare... :)

Acest post nu se doreste a fi un review al aparatului deoarece nu am nici competenta necesara si nici experienta cu aparatele Olympus dar voi impartasii cateva plusuri si minusuri constatate de mine pe durata acestei sesiuni de prezentare.

Plusuri:
- in ciuda dimensiunilor relativ reduse constructia este foarte robusta.
- se tine comod in mana
- are un aspect cu totul deosebit
- fotografiile sunt de foarte buna calitate pentru acest aparat de nisa (nu e nici compact nici DSLR)

Minusuri:
- pretul
- lipsa obiectivelor dedicate (nu exista decat doua in acest moment). Cu toate astea se pot folosi alte obiective pe montura four-third prin intermediul unui adaptor
- cu obiectivul zoom ajunge la dimensiunile unui DSLR mic
- am remarcat o incalzire destul de puternica a aparatului pe parcursul testarii

10 comments:

  1. Nu arata rau deloc

    ReplyDelete
  2. Bravooo! O relatare la obiect despre un eveniment cum ar trebui sa fie mai multe...felicitari pentru obiectivitate si stilul concis!

    ReplyDelete
  3. Ioan, stii ca tocmai vorbeam de aparatul asta pe facebook acum citeva zile. As fi venit cu mare drag la prezentarea de la F64, dar nu am stiut de acest eveniment. Chiar am studiat aparatul pe site-ul F64, entuziasmat ca l-au adus deja in Romania, dar din cite tin minte nu am vazut acolo vreun anunt despre eveniment. Poate nu am fost eu suficient de atent. Inteleg ca nu este totusi "primul compact DSLR", dar se comportă macra in mod similar? Adica este rapid? Ar fi foarte frumos daca cei de la F64 ar da aparatele noi la testare, asa cum fac magazinele de afara. Ar fi simplu - il iei pe semnatura, il testezi si scrii apoi un testimonial pe care ei il pot folosi pe site, ca instrument de vinzare. Daca il strici sau ti se fura, il platesti.

    ReplyDelete
  4. "Minusuri: pretul si numarul de obiective". Despre pret nu pot comenta prea multe, mi-as dori ca toate aparatele din lume sa coste $1. Toate la un loc, evident. Pana cand mi s-ar indeplini dorinta asta, sa nu uitam ca pana si o compacta mai rasarita ajunge la 75% din pretul PEN-ului... Iar asta se intampla in conditiile in care e primul aparat din serie; sunt convins ca (la fel ca la celelalte) in timp vor aparea altele mai bune si mai ieftine; cine vrea (sau, mai exact, cine are nevoie) acum, macar are posibilitatea. Mai e ceva: e pretul platit pentru miniaturizare. Si nu doar miniaturizare cu plastic de jur-imprejur; e un aparat construit cu cap, solid, nu doar o adunatura de electronice pusa intr-o carcasa din cel mai ieftin cauciuc.
    Despre obiective: sa nu uitam ca numa' cei de la Pentax sunt la fel de indarjiti in a pastra compatibilitatea pana si cu obiective de acum 50 de ani. Iar inele adaptoare se gasesc usor; nu-i nevoie decat de cel de la Micro4/3 catre cel standard FourThirds, in rest exista cate-n luna si-n stele. Iar cine are obiective Leica deja e acoperit ;)

    P.S.: scuze daca am scris prea mult, dar m-am jucat putintel cu aparatul si l-am simtit a fi un instrument mult mai de incredere decat ar spune-o niste simple cifre. Nu vreau sa fac comparatie cu echivalentul de la alte firme, dar se cam cere: GH1 e mai degraba o jucarie care vrea sa arate serios (si culmea, de obicei e prezentat drept mare realizare) pe cand PEN-ul pare a fi mai dragutel-frumusel si atat, pe cand el de fapt e semnificativ mai avansat. Fie si numai gandul de-a folosi un 28-35mm Summicron (adica ~50-70mm, echivalent al unghiului de cuprindere) pe-un corp cu stabilizare...

    ReplyDelete
  5. Pai sa o iau pe rand...

    Pt. Cristi Crisbasan: Zau ca nu stiu daca F64 a postat ceva, eu am aflat cu numai cateva ore inainte de la dl. Dinu Lazar de pe blog: http://fotomaniacu.blogspot.com/2009/07/cu-ciocanu-cum-stati.html.
    Pai nu prea e nici compact nici DSLR...e ceva intre...e un compact cu obiective interschimbabile. :) Atat cat mi-am dat seama tot intre cele doua game de aparate se situeaza si utilizarea, adica e mai rapid ca un compact dar mai lent ca un DSLR. Fotografiile in schimb sunt foarte bune, si se apropie foarte mult de DSLR-uri in ciuda senzorului mic (factor de crop 2). Referitor la testare, ai perfecta dreptate, si eu as vrea sa iau ceva pe semnatura sa testez dar s-ar putea sa fie vesti bune din ce am auzit. Dupa ce se termina turul de promovare am inteles ca o sa fie disponibil pt. testare macar in magazin daca nu si pt. acasa.

    Pt. Barbu M: Ai dreptate...si eu as vrea sa coste totul 1$, dar in cazul acesta, la pretul de 3.600RON (kit cu 17mm si vizor) si privind prin prisma calitatii rezultatului final si nu al ergonomiei am multe alte optiuni in gama de DSLR-uri. Pt. mine o compacta care costa 75% din acest pret tot scumpa imi pare. :) Cu siguranta ca preturile o sa scada in viitor, dar in acest moment PEN-ul este un aparat pentru cunoscatori sau pentru pasionati cu bani. In ceea ce ma priveste Olympusul este indarjit cu obiectivele 4/3 deoarece a pierdut lupta pentru DSLR-uri profesionale si semi-profesionale dar incearca sa se impuna cumva pe piata pentru zonele ramase disponibile unde sunt mult mai multi cumparatori.

    ReplyDelete
  6. Ideea cu PEN-ul: eliminarea vesnicei probleme a dSLR-urilor, respectiv durerea de spate de la carat ditamai ghiozdanul. Alternative evident ca exista, si se pot lua doua dSLR-uri cu banii de PEN. Iar indarjirea cu obiective 4/3: vine curand si adaptorul de OM. Iar inele de adaptare la M42, Adaptall-T, Pentax etc. (catre 4/3) deja se gasesc.
    Fie si numai suportul pentru OM tot ar trebui sa spuna ceva.

    Un lucru pe care-l vad mai rar mentionat: nu mai e impus cu forta cardul xD.

    ReplyDelete
  7. Da, faptul ca au eliminat XD-ul e benefic. Era scump si nu oferea capacitati similare cu cele ale altor medii de stocare. Daca aparatul o sa aiba succes, si eu cred ca o sa aiba, sigur vor aparea pe piata tot soiul de adaptoare, gadget-uri si alte gaselnite interesante.
    Probabil ca din cauza constructiei metalice mi-a parut destul de greu raportat la dimensiuni.

    ReplyDelete
  8. Părerea mea (destul de neavizată, ce-i drept) e că presa scrisă de specialitate din România este foarte slabă, articolelor celor două publicații pe care le mai urmăresc nefiind altceva decât reciclări din numere anterioare sau preluări și adaptări de pe Internet. De asemenea, prezența articolelor scrise de fotografi profeșioniști români în aceste reviste este foarte scăzută.

    PS: într-adevăr, foarte mișto tricoul lui Bumbuț.

    ReplyDelete
  9. @andrei badea: ptr ca tot am un PL1 am fost, evident, interesat de observatii. culmea taman despre aparat nu o sa vb, ci despre PS-ul tau: tricoul e realizat de Mugur Grosu, amic cu Bumbut si candva un fotograf indarjit. Chiar azi ma ameninta ca revine si adulmeca dupa aparate. Pt dumirire: http://tz-shirt.blogspot.com/search/label/TZ-SHOP :))

    ReplyDelete
  10. mulţam, Silviu. cred că ai vrut să dai linkul ăsta:
    http://tz-shirt.blogspot.com/2008/08/tz-shop-1.html

    vânătoare plăcută!

    ReplyDelete