24 May 2009

Papaver rhoeas

Papaver rhoeas sau pe romaneste macul de camp.
Intorcandu-ma astazi la Bucuresti nu m-am putut abtine sa nu opresc masina la marginea drumului pentru a fotografia aceasta mare de maci de camp. Am vazut in multe locuri maci dar niciodata atat de multi, frumosi si inalti. Retoric vorbind, daca tot Baraganul e aproape pustiu si lasat de izbeliste, de ce sa nu insamantam maci pe el? (locatia acestor fotografii a fost pe drumul Slobozia - Drajna)
Preluat de pe site-ul www.terapii-naturiste.com:
Denumire stiintifica: Papaver rhoeas Fam. Papaveraceae.
Denumiri populare: macul cucului, mac de gradina, mac iepuresc, mac pasaresc, mac rosu, mac salbatec, macut, paparoane, pipaci, pipiloare.

In traditia populara: ceaiul din flori se lua contra tusei si se facea cu el gargara contra durerilor de gat. Se mai dadea in pojar si scarlatina, pentru a grabii aparitia eruptiilor, precum si contra insomniilor. In satele din jurul Careilor, ceaiul din flori uscate, uneori amestecate cu nemtisori, se folosea contra hemoragiilor.
Compozitie chimica: se utilizeaza numai petalele (Flores Rhoeados) denumite si paparoane, petalele florilor contin un antocianozid cu gianidol care se coloreaza in rosu. Alcaloizii readina, reagenina si altii cu structura neelucidata, mucilagii, mecocianina, mecopelargonidina.
Actiune farmacologica: emolienta bronhica, antispastic, antiseptica impiedicand inmultirea microbilor, calmant, antitusiv, behica, usor sedativa.

2 comments:

  1. unde exact ai vazut campul de maci? ma intereseaza pt o sedinta foto....merci...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe drumul Drajna-Slobozia (cam 105km pe A2) cu aproximativ 3-4 km inainte de combinat.

      Delete